Useimpien ulkomaille muuttavien henkilöiden mukaan muuttaminen ennestään tuntemattomaan maahan saattaa olla todella jännittävää, mutta myös pelottavaa. Minkälaiset asiat pitäisi ottaa ensimmäiseksi huomioon?

  • Viisumin hankinta

Ennen viisumin hankintaa kannattaa varmistaa oman passin voimassaolo. Jos passi on voimassa alle 2 vuotta, hanki uusi passi ennen viisumin hankkimista. Viisumin hankinta Australiaan on tällä hetkellä maksutonta. Viisumin hankintaan tarvitaan valokopio, eli kuvasivu parhaillaan voimassa olevasta passista. Muistathan, että passisi pitää olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.

Muutatko Australiaan pysyvästi vai tilapäisesti? Tilanteesi mukaan voit hakea joko työviisumia tai turistiviisumia. 18–30-vuotiaat henkilöt voivat hakea yli kolmen kuukauden matkaan

Working Holiday -viisumia, josta voi lukea lisää osoitteessa https://www.kilroy.fi/kokemuksia/working-holiday/australia.

Viisumin hankkiminen on helppoa

  • Hanki matkasi tarkoitusta vastaava viisumi
  • Täytä sähköinen viisumin hakulomake verkossa ja maksa se PayPalin tai luottokortin avulla
  • Viisumi otetaan vastaan sähköpostitse ja sen hyväksyntä tapahtuu 24 tunnin kuluessa hakemuksen jättämisestä
  • Avaa australialainen pankkitili

Australialainen työnantaja ei maksa palkkoja suomalaiselle pankkitilille. Commonwealth-pankkiin voi avata tilin Suomesta käsin, eli internetin avulla. Asiasta löytyy lisää tietoa osoitteessa

https://www.commbank.com.au/personal/can/moving-to-australia/setting-up-your-banking.html.

Muutto Australiaan – mitä jää taakse?

Mitä asioita ei Suomesta voi ottaa mukaan, vaikka ne olisivat kuinka tärkeitä? Useampi ulkomaille muuttaja haluaisi ottaa lemmikkinsä mukaan, mutta onko se sallittua Australiassa? Tiesitkö, että Australiaan voi ottaa kissoja ja koiria mukaan, jos ne täyttävät Australian viranomaisten asettamat tuontivaatimukset? Käytännössä kissat ja koirat pääsevät karanteeniin Australiaan saavuttuaan. Muita kuin edellä mainittuja lemmikkieläimiä saa viedä Australiaan vain todella rajoitetusti.

Mitä asioita sitten jää pysyvästi Suomeen? Ensimmäiseksi tulevat mieleen oleskelulupa ja esimerkiksi Kelan tarjoama sosiaaliturva yllättävien tilanteiden varalle. Ulkomaille muuttava henkilö menettää oleskelulupansa pysyvästi, jos hän on yhtäjaksoisesti ulkomailla vähintään kaksi vuotta.

Asiaan on kuitenkin olemassa erilaisia poikkeuksia, joten kannattaa pistäytyä lukemassa lisää osoitteessa Infopankki.fi.

Kelan sosiaaliturva on ainutlaatuista maailmassa, sillä monessakaan maassa ei vastaavaa systeemiä ole olemassa. Kelan sosiaaliturvan menettää silloin, jos asumisen kesto ulkomailla on yli yksi vuotta. Asioiden ollessa kunnossa on aika hyvästellä kotimaa ainakin toistaiseksi ja suunnata Australian lämpöisen auringon alle joko tilapäisesti tai pysyvästi. On siis lennon varaamisen aika ja matka Australiaan voi alkaa.