Työt Uudessa-Seelannissa 

Voit työskennellä Uudessa-Seelannissa samalla tavalla kuin Australiassa mutta vain 3 kuukautta saman työnantajan palveluksessa. Työt ovat pätkätöitä ja hyvin riippuvaisia sesongista. Kesällä palvelusektori tarvitsee  työvoimaa, samoin maatilat, viinitilat ja hedelmätilat. Työpaikka löytyy yhteistyökumppanimme kautta eli sinun ei itse tarvitse ottaa vastuuta työllistymisestä.

Työllistyminen riippuu omasta taustastasi, kielitaidosta ja siitä kuinka aktiivinen itse olet ja onko sinulla oikea asenne. Uusi-Seelanti on jaettu 16 alueeseen ja maassa on kahdeksan suurehkoa kaupunkia. Jokaisella alueella on töitä tarjolla. Yhteistyökumppanimme Aucklandissa avustaa työllistymisessä ja käsikirjasta löytyy yli 20 työnvälittäjän yhteystiedot.

Esimerkiksi seuraavilla aloilla on töitä on tarjolla:

  • Factory work (kalatehtaat, hedelmätehtaat, vihannes jne).

  • Farm labouring

  • Horticultural position

  • Clerical (toimistotyö)

  • Truck drivers

  • Tractor drivers

  • General Labouring (sekalaiset työt)

  • Hospitality (hotellit, ravintolat, kahvilat, vapaa-ajankeskukset jne.)

  • Vineyards - viinitilat


Palkka
Palkka on joko tuntipalkka tai urakkapalkka. Työntekijälle maksetaan kesälomakorvaus sekä ylityökorvaukset Uuden-Seelannin työlakien mukaan. Tarjoilijan keskiansio on 12 dollaria/tunti  (n.8 €) ja lisäksi iltatyökorvaus ja kertyvä lomapalkka. Omenien poimijalle maksetaan 25-30 dollaria (15,50-19€) per poimittu laatikko. Äyriäisten (simpukat etc.) käsittelijöille maksetaan noin 10,70 dollaria tunti (noin 7 €) ja lisäksi tulevat iltatyökorvaukset koska työtä tehdään yleensä kahdessa vuorossa. Bonus on myöskin mahdollinen.

Verotus
Jos työskentelet Uudessa-Seelannissa 183 päivää (yli 6 kk), niin silloin maksat verot  sinne. Suomella ja Uudella-Seelannilla on kaksoisverotuksen poistava sopimus voimassa ja se tarkoittaa sitä, että vain toinen valtio verottaa ansiotuloja.  Suomen verottaja kysyy ansioistasi veroilmoituksessa ja joudut maksamaan vakuutetun sairausvakuutusmaksun Suomeen (n.2-3 %) mutta et muuta. Veroprosentti on noin 10.5.% -30 % ( 0-14.000 dollaria, vero% on 10.5 +2.04 % (työnatajamaksu), 14.001-48.000 dollaria 17.5 % + 2.04 % ja niin edelleen.

Verot maksetaan nk PAYE:n mukaan (pay as earned) ja työnantaja pidättää veron. Lisäksi kaikki työntekijät on vakuutettu työtapaturmien varalta (ACC - Accident Compensation Corporation) ja ACC maksaa suurimman osan koituneista sairauskuluista. Lisäksi OSH - Occupational Safety & Health -vakuutus), jonka alaisuuteen kuuluvat kaikki työntekijät työn kestosta riippumatta.

Ennen kuin voit aloittaa työnteon on sinulla oltava IRD -veronumero. Ohjeet numeron hankkimiseksi saat Aucklandin toimistosta. Lisäksi saat tietoa miten voit anoa maksamasi veroja ja muita maksuja takaisin. Löydät lisää veroasioista sivustolta www.ird.govt.nz .

Powered by Aava 3